در تجارت و اقتصادِ بازارهای بالفعل فرصتساز، اثبات شده است؛ کشورهایی که از ظرفیت بازارهای منطقهی همسایگی خود به خوبی بهره میبرند علاوه بر کاهش هزینههای حملونقل، میتوانند نفوذ تجاری خود در منطقه را نیز افزایش دهند که این امر توان و قدرت چانهزنی در امور سیاسی را به دنبال دارد. با وجود شرایط جغرافیایی و همسایگی با کشورهای منطقه، ایران از روابط ضعیفی در سطح تجارت برخوردار بوده بهطوری که در بیشتر این کشورها جزو ۱۰ شریک اصلی صادرات و واردات آن کشور محسوب نمیشود.
البته در حالحاضر ایران در حال تجربهی سختترین و جامعترین تحریمهاست. محدودشدن میزان فروش نفتخام، سختشدن دسترسی به سیستم مالی بینالمللی، محدودیتهای شدید در مسیر نقل و انتقال ارز بهویژه دلار و بیتمایلی برخی شرکای سنتی ایران از سرشاخ شدن با دولت آمریکا باعث شده است که روزنههای خیلی زیادی در تعامل اقتصادی بین ایران و کشورهای جهان باقی نماند. اما در شرایطی که مسیر تجارت رسمی بسته شده و دورزدن تحریمها سخت است، استفاده از ظرفیتهای جغرافیایی و برقراری ارتباطات خاص با همسایگان میتواند بسیاری از چالشها را رفع کند. موضوعی که رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان نیز بر آن تأکید دارد.
تجارت هممرزی و توسعه تجاری
شیخ مصطفی شیخ عبدالرحمان که در پنج دورهی اخیر نمایشگاه ایران پلاست، به صورت مرتب به این رویداد دعوت شده است، اعتقاد دارد: اقلیم کردستان عراق میتواند امتیازات ویژهای برای تجار، بازرگانان و سرمایهگذاران جمهوری اسلامی ایران که قصد سرمایهگذاری در این اقلیم را دارند داشته باشد؛ کمااینکه تفاهمنامههای دوجانبه اثبات کردهاند بهرهمندی از فرصتهای توسعه مبادلات تجاری با تکیه بر ظرفیتهای تولیدی طرفین، کاهش قیمت تمامشده محصولات تولیدی طرفین با استفاده از بهبود زنجیرههای تأمین، افزایش ضریب نفوذ محصولات تولیدی در مناطق و اقلیم در بازار طرفین، توسعه سرمایهگذاری در مناطق و اقلیم با توجه به پتانسیل های موجود و افزایش اشتغال مولد از طریق توسعه تولید و تجارت صرفاً بخشی از دستاوردهای همکاریهای مشترک و دو جانبه است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان کردستان عراق در شانزدهمین دورهی نمایشگاه بینالمللی ایران پلاست طی گفتوگویی، با تأکید بر اینکه رابطهی بین جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق یک ارتباط دیرینه و دوستانه است و این دو کشور به واسطه فعالیتهای فرهنگی، تجاری و اقتصادی مشترک ارتباطات مناسبی در زمینه صادرات و واردات دارند؛ انعقاد پنج قرارداد جدید میان شرکتهای اقلیم کردستان عراق و ایران در این دوره از نمایشگاه ایرانپلاست را نیز نشانگر بسطِ رویکرد اقتصادی و تجاری موجود، دلیل ایجاد زیرساختهای جدید و فراهمسازی زمینههای مساعد برای برقراری ارتباطات بیشتر بین فعالان اقتصادی و تجاری ایران و اقلیم کردستان دانست و آن را قدمی جدید برای توسعه نامید.
مبادلات تجاری ۶ میلیارد دلاری
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان کردستان عراق، با بیان اینکه این اتحادیه، با بیشاز ۱۰ هزار عضو جزو فعالترین اتحادیههای این اقلیم محسوب میشود و تاکنون به واسطهی آن بیش از ۳۰ پروتکل بینالمللی بین اقلیم و سایر کشورها امضا شدهاست و دو هزار عضو آن با بازرگانان ایران مراودات بازرگانی و تجاری دارند، حجم مبادلات تجاری با ایران را در سال گذشته شش میلیارد دلار اعلام و ابراز امیدواری کرد که این رقم در سال جاری میلادی به هفت میلیارد دلار برسد.
او با تأکید بر اینکه هممرزی با جمهوری اسلامی ایران ارتباط بهتری میان صادرکنندگان و واردکنندکان کالا ایجاد میکند، اعلام کرد که در شانزدهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست نیز ۲۰ شرکت از اقلیم کردستان حضور داشتهاند و به دلیل بالا بودن حجم حضور شرکتهای فعال در حوزه های مواد اولیه و ماشینسازان، این نمایشگاه برای آنها بسیار مفید بوده است.