تکنولوژی لیبلگذاری در قالب (In Mold Labeling) یکی از روشهای محبوب برای لیبل گذاری ظروف پلاستیکی است. در این فرآیند ابتدا لیبل های IML، که از جنس فیلم BOPP هستند، چاپ شده و در اشکال مختلف و متناسب با شکل ظرف مورد نظر دایکات می شوند. سپس لیبل ها از داخل کاست خارج شده و قبل از تزریق پلیمر از طریق پورت های وکیوم، القای بار الکتریکی یا روش دیگری داخل قالب جایگذاری میشوند.
با تزریق مواد مذاب پلاستیکی با حرارتی حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد به داخل قالب، لیبل و ظرف پلاستیکی یکی شده و به هیچ وجه نمیتوان آن را از بدنه ظرف جدا کرد. در صورتی که هنگام جایگذاری لیبل درون قالب لیبل ها چروک شوند و یا پلاستیک مذاب به داخل مجاری مکنده لیبل نفوذ کند، ظروف تولید شده معیوب خواهند شد. لذا تولید لیبل های مطلوب و استاندارد از اولویت های تولید یک ظرف است.
از این لیبل ها با اندکی تغییرات در تکنولوژی های Blow molding و Thermoforming نیز می توان استفاده کرد. کیفیت لیبل از وجوه مختلف (نوع و ضخامت فیلم، نوع مرکب و پوشش ورنی، کیفیت چاپ و دایکات، کیفیت بستهبندی لیبلها برای سهولت انتقال به کاست دستگاه و …) برای تولیدکنندگان ظروف IML اهمیت بالایی دارد. از این رو آنها در انتخاب تولیدکننده لیبلهای IML حساسیت ویژهای به خرج میدهند، چرا که هر گونه اشکال به هنگام عملیات لیبلگذاری از کاست تا قالب، منجر به افت کمی تولید و حتی توقف ماشین میشود.
یکی از نکات بسیار مهم در تولید لیبل IML مرغوب، که هیچ گاه به آن توجه ویژه ای نشده است، طراحی متناسب با این محصول است. لازم به ذکر است سطح چاپ شونده لیبل نفوذ پذیر نبوده و مرکب را جذب نمی کند؛ و این در حالی است که اکثر طراحان لیبل های IML تخصصی در طراحی و گرافیک این نوع لیبل ها و فرآیند چاپ و تولید ظرف آن نداشته و گرافیک خود را بر اساس تجارب قبلی و بعضاً بر اساس ساختارهای طراحی چاپ افست مقوا و کاغذ قرار می دهند.
Dpi و Lpi، مقدار رنگ دو سطح لیبل IML و استفاده از طیف رنگی، طرح تیغ و قالب از نکات بسیار مهمی است که باید در طراحی لیبل های IML دیده شود.
چاپ لیبلهای IML با استفاده از انواع ماشینهای چاپ رول و ورقی و با استفاده از مرکبهای معمولی و UV امکانپذیر است. البته استفاده از مرکبهای UV از نوع Low Migration برای این نوع لیبلها مانند همه لیبلهای مورد استفاده در صنایع غذایی توصیه میشود. افست، فلکسو، گراوور و حتی دیجیتال از تکنیکهای مورد استفاده در چاپ لیبلهای IML است و میتوان متناسب با تیراژ از هر یک بهره گرفت. همچنین میتوان پس از چاپ ، از پوشش ورنی مناسب (Food Contact) نیز استفاده کرد.
دایکات و دسته بندی لیبلهای IML به علت حساسیتهای خاص و لزوم دوری از هرگونه گرد و غبار، الکتریسته ساکن و کیفیت برش لبههای لیبل، حساسترین قسمت فرآیند تولید این لیبل هاست. برای دایکات لیبلهای چاپ شده نیز از تکنیکهای گوناگون دایکات رول و ورقی استفاده میشود. لیبلهای IML میبایست در یک مرحله به صورت کامل دایکات و پوشالبرداری شوند.
لذا پس از تیغ زدن کامل لیبلهای چاپ شده، تماس لیبلها با حواشی بهطور کلی قطع میشود و امکان سوسه زدن به هیچ وجه وجود ندارد. به بیان دیگر پس از تماس تیغ با متریال، کل حواشی برش شده و لیبل رها میشود و باید بلافاصله دسته شود (در ماشینهای دایکات تخت) یا با استفاده از نقالههای مکنده (Vacuum Conveyer) به سمت دستهکن (Stacker) در ماشینهای دایکات رول هدایت شود.