انتظار میرود بازار جهانی پنیر تا سال ۲۰۳۲ به ۱۴۳٫۵ میلیارد دلار در میان پیشرفتهای تکنولوژیکی و ترجیحات در حال توسعه مصرفکنندگان برسد. طبق گزارش«Precedence Research»، بازار جهانی پنیر، یک مسیر رشد قوی را با نرخ رشد مرکب سالیانهی ۵٫۵ درصد نشان داده است که توسط ترکیبی از عوامل هدایت میشود. مطابق با گزارش۱۵۰ صفحهای این مرکز تحقیقاتی و استراتژیک، این بازار که اکنون«ایرلند، کانادا، بریتانیا، فرانسه، نیوزلند، هلند، ایتالیا، هند، آمریکا، آلمان و ژاپن»، بازیگران اصلی آن هستند و آمریکای شمالی طی دورهی ۲۰۳۳-۲۰۲۴، آن را رهبری خواهد کرد، عمیقاً تحت تأثیر افزایش اندازه صنعت غذای آسان، ارزان و نوآورمحور، میتواند بسیاری از صنایع غذایی کشورهای اثرگذار را متحول کند و پای لابیگرهای جهانی را به این صنایع بکشاند.
در یک دهه آینده، این بازار، صنایع نانوایی و قنادی، تنقلات و غلات، غذاهای آماده، سسها، دیپها، چاشنیها، انواع دسر و محصولات گوشتی فرآوری شده را به صورت ویژه درآسیا و اقیانوسیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس، چین، هند، ژاپن، کرهجنوبی، مالزی، فیلیپین، آمریکای لاتین، برزیل، خاورمیانه و آفریقا «MEA» دگرگون میکند و جهان در تولید طبیعی و ارگانیکِ پودر پنیر، پنیر فتا، موزارلا، چدار، پارمزان و روکفور، درگیر استراتژیهای توسعهای مانند مشارکت، ادغام و شبکهسازیهای نوین خرید و فروش برای تقویت موقعیتهای تجاری در بازار خواهد شد. کمااینکه، نوآوری، فناوری و تولید هوشمند، پاسخگویی به تقاضای مصرفکنندگان برای غذاهای پروتئینی غنی را مطابق با پذیرش گسترده الگوهای غذایی آمریکایی ـ اروپایی، به عنوان یک عامل مهم در پویایی جغرافیای مصرف، به مرحلهی تازهای از مدلهای خلق محصول خواهد رساند.
علاوه بر آن، محیط رقابتی بازار طی یک دهه آینده، با مانورهای استراتژیکی بازیگران پیشرو در صنعت پنیر که در حال گسترش سبد محصولات خود و پذیرش شیوههای دوستدار محیطزیست و پایدار هستند، عمق خود را مشخص خواهد کرد. در واقع، راهبران تجاری این صنعت، با تأکید بر تمایز برند و ارتقای استانداردهای کیفی، به طرز ماهرانهای ترجیحات مشتری و ملاحظات زیستمحیطی همواره در حال تغییر را رصد مداوم میکنند تا به رویکرد، بینش و شیوههای جدیدی در تنوع محصول آن هم با هدف سرمایهگذاری و استفاده بهینه از فرصتهای بازار برسند و چشماندازی پایدار را مشخص سازند. مضاف بر اینکه، در چهار سال گذشته، مسیر این بازار تا حد زیادی با نوسان عادات غذایی مصرفکنندگان و تغییر جایگاه فزاینده پنیر در رژیمهای غذایی، روند متفاوتتری به خود گرفته است. برای نمونه گرایش به تولید و عرضه پنیرهای ارگانیک و گیاهی در راستای یک گفتوگوی تعاملی مستمر با مصرفکننده، انتظارات متنوع و پیچیدهی صنعت غذا را بهتر برآورده کرده است و در کنار آن، اشتهای پایدار برای نوآوری، سازگاری با چرخه زیستمحیطی و توسعه اقتصاد بازیافت و چرخشی، بازار جهانی پنیر را حتی در صنعت بستهبندی و لیبل به تعاملگری پویا بین سنت و نوآوری کشانده است؛ به نحوی که حتی لیبلزنی و ظروف پنیر، اکنون نشانگر سبک زندگی مصرفکننده و گامهای تکنولوژیکی برای پیشبرد این صنعت در یک اتحاد سازگار جهت حفظ ارزشهای غذایی، تطبیقپذیری در تولید هوشمند و لذت مطلق در مصرف محصولات سالم شده است و بازار این علاقه پایدار و رو به رشد به صنعت بستهبندی و لیبلهای ایمن را به خوبی با رشد در اندازه بازار آنها نشان میدهد.
امروزه، آن مؤلفه اساسی که از توسعه بازار پنیر حمایت میکند، نیاز بیامان به غذا در سراسر جهان است. رشد شهرنشینی، ساعات کار طولانی، اشتغال زنان و کمبود زمان برای درست کردن وعدههای غذایی سالم، استراتژی غذاهای بستهبندی و آماده را تغییر و توسعه داده، آن را به عامل رشد واردات محصولات آماده تبدیل کرده و با نظر به اشتیاق جهان برای رژیمهای غذایی پر پروتئین و تغییر سبک زندگی، جشن انتخابهای ساده و سریع غذایی را در اقتصاد پنیر مفصل کرده است. تا جایی که هفته گذشته، مرکز تکنیکهای تحقیقاتی نتیجهگرای«Fortune Business Insights» در پژوهش«بینشی آیندهنگر برای پنیرهای آنالوگ»، اعلام کرد، چون پنیرهای لبنی ترکیب متعادلی از پروتئینهای کازئینی(به صورت کمپلکس کلسیم کازئینات فسفات کلوییدی)، پروتئینهای وی (دارای خاصیت آنابولیک و عامل سنتز پروتئین عضله)، کره حیوانی و گیاهی، آنزیمها و آسپارتیک پروتئاز هستند، ارزش غذایی بالایی دارند، نسبتاً ارزان هستند، کلسترول پایینی دارند و ویژگیهای ارگانولپتیکی آنها به صورت مستمر در حال بهبود و تقویت است، زنجیرههای تأمین پنیرهای لبنی و گیاهی ایمن(از مزارع تا قفسههای فروشگاهی و صنایع غذایی)، یک رالی هوشمندِ ناباورانه را شروع کند و بازار واردات پنیر، تغییر جغرافیایی ملموسی بدهد.
یافتههای تحلیلی شرکت دادههای غذایی«TradeImeX»، نشان میدهد آلمان بزرگترین واردکننده و صادرکننده پنیر دنیاست. این کشور، سال گذشته با اختصاص اعتبار ۱۱٫۱۸ میلیارد دلار، جایگاه بزرگترین واردکننده پنیر جهان را از آن خود کرده و بیشترین واردات را از هلند داشته است. فرانسه، ایتالیا، بریتانیا، بلژیک، هلند، اسپانیا، آمریکا، ژاپن و چین نیز، بعد از آلمان، به ترتیب، بزرگترین واردکنندگان پنیر جهان بودهاند که کل هزینه پنیر وارداتی آنها بالغ بر ۷۹٫۸۷ میلیارد دلار، تخمین زده شده است. در مقابل، آلمان، هلند، ایتالیا، فرانسه، آمریکا، دانمارک، نیوزلند، بلژیک، ایرلند و لهستان، با ۸۰٫۴۳ میلیارد دلار درآمد، بزرگترین صادرکنندگان پنیر جهان در سال قبل بودهاند که آلمان با ۱۲٫۹۵ میلیارد دلار در جایگاه نخست قرار داشته و لهستان با ارزش سهم ۱۱٫۶ درصد، در آخرین و سکوی دهم صادراتی جهان ایستاده است. از میان شرکتهای راهبر بازار هم، نستله سوئیس، یونیلیور بریتانیایی ـ هلندی، دنون فرانسه، آرلا فودز دانمارک، فونترا نیوزلند، منگنیو چین، شرکت دامداران لبنیات آمریکا، ساپوتو کانادا، میجی هولدینگز ژاپن و گروه دیامکای آلمان، برترین صادرکنندگان دنیا معرفی شدهاند که ۲۹۸٫۵۵ میلیارد دلار، درآمد سالانه آنها در مجموع بوده است. با این توضیح که پژوهشگر بازار«The Brainy Insights» در تحلیل چرایی موفقیت این کشورها و شرکتها، در کنار کیفیت بالا، قابلیتهای ویژه بستهبندی و لیبل را مهمترین عامل معرفی کرده است. به استناد این مرکز، مزایایی مانند قابل حمل بودن، ماندگاری طولانی مدت، ایمنی محصول، کنترل بر کمیت، انبارش هدفمند و عدم وجود خطر دستکاری در ظروف و لیبلهایی چون IML دلایل مهمی هستند که نه تنها جایگاه این شرکتها را در صنعت تولید و فروش فرآوردههای لبنی و صنعت پنیر، در ردههای بالا نگه میدارند بلکه در عجیبترین حالت ممکن به زودی پای کشورهای آسیایی را که اکنون واردکنندهی بیش از ۴۰ درصد از پنیرهای معمولی هستند به عرصه صادرات و رقابت با رهبران بزرگ این صنعت میکشاند؛ اتفاقی که همان ورود اقتصادهای نوظهور به بخشهایی است که از آنها ابرقدرتهای اقتصادی میسازد.