افست UV
ماشین ها، مرکب ها و خشک کن ها
چاپ UV نسبت به چاپ افست معمولی به همان نسبت که گرانتر است مزایای فراوان تری دارد. ورود به چاپ UV در درجه اول یک تصمیم استراتژیک است که برای شخص این امکان را فراهم می کند که به قسمت های جدیدی از بازار و خریداران دسترسی داشته باشد. در بخش بسته بندی – که قسمت عمده ای از این بازار محسوب می شود- کسانی که حاضر به پرداخت بهای اضافی جهت قابلیت های چاپ UV و افکت های حاصل از آن باشند، مشتری بالقوه به شمار می روند.
نقش ارزش افزوده چاپ یووی با افزایش تنوع محصولات چاپی و با استفاده از طراحی های گوناگون بر روی سطوح چاپی مختلف (نظیر افکت های گوناگون و چاپ متالیک و چاپ بر روی انواع فویل ها و پلاستیک ها و همچنین انواع پوشش های مات و براق) در پایان کار، مشخص می شود. به این ترتیب می توان گفت که افست ورقی UV با چاپ بر روی طیف وسیعی از سطوح و جنس های مختلف، از ارزش افزوده قابل توجهی برخوردار می شود.
انواع مرکب و روش خشک شدن آنها
چگونگی خشک شدن مرکب در انواع روش های چاپی، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در چاپ افست معمولی با مرکب های رایج، خشک شدن مرکب از طریق اکسیداسیون آن و در مجاورت هوای محیط اتفاق می افتد که این به ماهیت مرکب و فرمولاسیون آن بستگی دارد. در این روش از چاپ، مرکب ها بسته به نوع مرکب و سطح چاپ شونده و شرایط محیط، مدت زمانی را جهت خشک شدن نیاز دارند.
از یک سو می توان به مرکب هایی اشاره کرد که با قرار گرفتن در معرض اشعه مادون قرمز (Infrared) عمل خشک شدنشان اندکی تسریع می شود. البته مرکب های پایه آب و همچنین پوشش های ورنی پایه آب در این روش مورد استفاده قرار می گیرند. باید توجه داشت که این مرکب ها در حالت عادی نیز بعد از گذشت زمان معینی خشک می شوند اما گاهی بنا به نیاز – اغلب به خاطر حجم زیاد مرکب بر روی سطح چاپ شونده – اپراتورها از لامپ های IR جهت تسریع خشک شدن و جلوگیری از پشت زدن کار استفاده می کنند. این نکته لازم به ذکر است که چاپکاران گاهی بر این باورند که از هر مرکبی می توان جهت چاپ با سیستم خشک کن IR استفاده کرد، در صورتی که اگر مرکب، پایه آب (Waterbased) نباشد، نه تنها به خشک شدن آن کمک نمی کند بلکه نتیجه عکس حاصل خواهد شد.نسل دیگری از مرکب ها که چندین سال پیش روانه بازار شده و به صورت تجاری عرضه می شوند، مرکب های UV هستند که توسط لامپ های UV خشک می شوند.
مرکب UV چیست؟
فرمولاسیون این مرکب ها به نحوی است که تنها با تابش اشعه ماورا بنفش (UV) خشک می شوند. در واقع تابش اشعه UV باعث ایجاد واکنش هایی در پیوندهای سطحی مرکب شده و عمل خشک شدن به سرعت انجام می شود.
بزرگترین چالش در این روش چاپ، بالانس بین آب و مرکب است، زیرا که این محدوده بسیار باریک است و مرکب UV بسیار گران تر از مرکب معمولی چاپ است و برای یک راندمان بالا و سودآوری مناسب، شما نیاز به دانش فنی و تجربه فراوان دارید. شناخت واکنش های مختلف مرکب نسبت به تابش اشعه، مقادیر مختلف جذب اشعه نسبت به رنگ های گوناگون و انواع مختلف مرکب ها، مرکب سفید، رنگ های تفکیکی، ترانسپارنت و… نیاز به تخصص و تجربه دارد. برای مثال رنگ های تفکیکی زرد (Y)، ماژنتا (M) و سایان (C) زودتر و با انرژی کمتری خشک می شوند، در مقابل رنگ مشکی (K)، سفید و نقره ای انرژی بیشتری جهت خشک شدن نیاز دارند.
مرکب های UV مقدار قابل توجهی انرژی جهت شروع واکنش برای انجام عمل خشک شدن نیاز دارند ولی بر خلاف خشک کن های IR (مادون قرمز) یا خشک کن های گازی در ماشین های Web، گرما عامل خشک شدن مرکب نیست.
در سیستم UV این آغازگر واکنش شیمیایی است که باعث پلیمریزه شدن مرکب و شکل گرفتن سریع پیوندهای سطحی در سرتاسر قشر مرکب و در نتیجه خشک شدن آن می شود. انرژی نورانی مربوط به طول موج اشعه UV باید به طور یکنواخت و ثابت و در طول پروسه چاپ به سطح چاپ شونده منتقل شود.
انواع مرکب UV
دو نوع سیستم مرکب UV وجود دارد که هر دو می توانند در ماشین های مختص UV و یا در ماشین های دو منظوره استفاده شوند.
Classic UV Ink
نوع تکامل یافته و قابل پیش بینی بوده که از سال ۱۹۷۰ به طور پیوسته توسط چاپخانه داران مصرف می شود. این مرکب ها چه همراه پوشش و چه بدون استفاده از پوشش های ورنی قابل استفاده هستند و همچنین بر روی طیف وسیعی از سطوح و جنس های متفاوت قابل چاپ هستند. ماشین چاپ نیز به طور اختصاصی جهت چاپ UV ساخته شده است که از مواد اولیه مشخص جهت کارآیی و راندمان بهینه در تولید آن استفاده می شود.
Hybrid UV
این مرکب ها دوگانه اند. البته بایستی با یک پوشش ورنی UV در حین چاپ استفاده شوند. این مرکب ها در بعضی موارد می توانند با نوردهای افست معمولی نیز استفاده شوند ولی بعضی از انواع مرکب نیز نیاز به لاستیک و نوردهای مخصوص (Combi) دارند.
خشک کن های UV یا هوای گرم/ IR نیز در انتهای ماشین و پس از آخرین واحد چاپ مورد نیاز است.البته گاهی بسته به پوشش مرکب و سرعت ماشین، استفاده از خشک کن های بین برج های ماشین چاپ نیز ضروری به نظر می رسد.
انواع ماشین های چاپ UV
ماشین های چاپ UV به طور اختصاصی فقط برای چاپ UV طراحی و ساخته می شوند، یا دو منظوره هستند که برای چاپ افست UV یا چاپ افست معمولی قابل استفاده باشند.در ماشین هایی که فقط چاپ UV انجام می دهند، زمانی صرف شستن ماشین برای تعویض مرکب نمی شود، زیرا مرکب UV در معرض هوا روی نوردها خشک نمی شود و انجام یک پروسه (یعنی چاپ با مرکب UV) راندمان تولید را بالا می برد. البته در این نوع چاپ، هزینه مرکب و مواد اولیه بالاتر از مرکب معمولی است.در ماشین های هیبرید که هر دو نوع سیستم استفاده می شود یعنی هم مرکب های معمولی (پایه روغنی) و هم مرکب های UV، نوردها هر بار برای کارهای مختلف باید تنظیم شوند و برای تعویض مرکب ها به طور کامل شسته شوند که این تعویض ها علاوه بر زمان زیادی که صرف آن می شود، کاری دشوار است. این نوع ماشین ها برای انواع چاپ تجاری و بسته بندی و بر روی تمام سطوح، قابل استفاده و مطلوب هستند. با توجه به جدید بودن این نوع ماشین، جا دارد توضیحات بیشتری در این باره ارایه شود.
سیستم هیبرید
سیستم چاپ افست به روش UV با رونق گرفتن مرکب های هیبرید و بهسازی سیستم های پوشش ورنی می روند که جای خود را در سیستم افست ورقی بازتر کنند. پیش از این، چاپ UV به چاپکاران جسور و پر تلاش و با تجربه محول می شد که با مشکلات فراوان و صرف زمان و انرژی بسیار و کسب تجارب ارزشمند تا حدودی به نتیجه دلخواه نایل می شدند ولی امروزه این فرایند یعنی پروسه چاپ UV، تا حدود زیادی با اتوماسیون همراه شده و مراحل مختلف آن قابل پیش بینی شده است. بسیاری از چاپکاران افست ورقی اولین تجربه شان را در زمینه چاپ UV در قالب واحد پوشش UV فلکسو در انتهای ماشین چاپ تجربه کرده اند. ولی با ورود مرکب های UV هیبرید، چاپ UV شهرت بیشتری یافت. نسل اول مرکب های یووی هیبرید، مخلوطی از مرکب های معمولی و اجزای UV بودند (به همین دلیل به آن «هیبرید» به معنای دوگانه یا مختلط گفته شد) که حاوی آغازگرهای نوری (Photo initiators) به عنوان عنصر اصلی جهت خشک شدن مرکب در اثر تابش اشعه یووی بودند.
امروزه آخرین نسل از مرکب های یووی هیبرید با درجه خلوص بالا تولید می شود که در آن دیگر اثری از اجزای تشکیل دهنده مرکب های معمولی وجود ندارد. اگرچه امروزه واژه «هیبرید» همچنان برای این مرکب ها استفاده می شود اما این مربوط به سازگاری این مرکب ها با نوردها و داروهای استفاده شده برای مرکب های معمولی است و ربطی به اجزای تشکیل دهنده مرکب ندارد. این نتیجه تکامل مواد اولیه تشکیل دهنده مرکب ها است، به همان نسبت که در تهیه پلیت ها، لاستیک های چاپ، نوردها و مواد شوینده بهبودی حاصل شده، در این مواد نیز ارتقای کیفیت به چشم می خورد. تعداد زیادی از چاپکاران بعد از مشاهده مزایای فراوان چاپ با مرکب هیبرید، دیگر سراغ چاپ با مرکب های معمولی نرفته اند.
سیستم چاپ UV علاوه بر درخشندگی و براقیت فوق العاده از یک طرف امکان چاپ بر روی مواد مختلفی نظیر فیلم های پلی مری نازک تا ورق های فلزی ضخیم را به شما می دهد و از طرف دیگر امکان جابجایی، برش و دایکات ورق های قسمت تحویل ماشین چاپ را بلافاصله بعد از چاپ فراهم می سازد که این ویژگی میزان خروجی ماشین را افزایش می دهد زیرا دیگر زمانی جهت خشک شدن کار صرف نخواهد شد. جلد مجلاتی که با این سیستم چاپ شده اند نیز در مقابل سایش مقاوم تر خواهند بود. خلاصه کلام که چاپ UV ورق های با دوام تری تحویل خواهد داد.
لامپ های UV و انرژی گرمایی آنها
یکی از چالش های اصلی چاپ UV، کنترل و مهارکردن انرژی حرارتی است که در اثر کار لامپ های UV به وجود می آید. در «لامپ های UV کوارتز» رایج، وقتی برق در مدار جریان می یابد، جیوه به پلاسما تبدیل می شود که در نتیجه پلاسما اشعه UV از خود ساطع می کند. مرکب های UV نیاز به دوز شدیدی از انرژی UV دارند که در نتیجه پلیمریزه شده و واکنش شیمیایی که سبب سخت شدن مرکب مایع می شود در کسری از ثانیه اتفاق افتد. لامپ های کوارتز قبل از حرکت ماشین و شروع چاپ نیاز به زمانی جهت گرم شدن دارند. فعال کردن لامپ و زمان شروع چاپ باید با هم هماهنگ شود، اما لامپ ها در زمانی که ماشین بر روی چاپ نیست نباید فعال باشند. به همین خاطر تولیدکنندگان سیستم های UV انواع مختلفی از روش ها را جهت تنظیم خودکار روشن و خاموش شدن آن با شروع و پایان چاپ ابداع کرده اند. همچنین لامپ های کوارتز مقداری گاز ازن تولید می کنند که وارد محیط می شود.
ابـــداع LED Light Emitting
استفاده لامپ های LED در پرینترهای Ink jet و پرینترهای عریض به عنوان خشک کن رایج است. نکته قابل توجه راجع به این لامپ ها انرژی بسیار کمی است که در عمل مصرف می کنند . این مقدار ۷۰ درصد کمتر از لامپ های معمولی است. این لامپ ها هیچ گرمایی تولید نکرده و گاز ازن نیز متصاعد نمی کنند.نکته جالب توجه در مورد این لامپ ها این است که به سرعت روشن می شوند و نیاز به زمانی برای گرم شدن ندارند.
تعدادی از تولیدکنندگان سیستم های چاپ UV در حال پژوهش برای تولید لامپ های LED-UV هستند. کمپانی Ryobi به زودی این لامپ ها را به صورت تجاری به بازار عرضه خواهد کرد. در این پروژه کمپانی مرکب سازی Toyo نیز در زمینه تولید مرکب های اختصاصی جهت لامپ های LED-UV، کمپانی Ryobi را همراهی خواهد کرد. Ryobi در این سیستم از لامپ های LED ۳۶۵ نانومتر ساخت شرکت پاناسونیک استفاده می کند.
یک لامپ UV حدود ۱۰۰۰ ساعت عمر مفید دارد در صورتی که لامپ LED تقریباً ۱۲ برابر آن یعنی ۱۲۰۰۰ ساعت کار خواهد کرد.در حالت عادی هر سیستم UV، برای هر لامپ ۲۸ کیلووات برق در ۴۰۰ ولت مصرف می کند در صورتی که هر LED تنها ۷ کیلو وات در ۲۰۰ ولت مصرف دارد و این بدان معناست که LED ۷۰ درصد برق کمتری مصرف می کند.
ایرادی که هم اکنون به لامپ های LED-UV وارد است، این است که این لامپ ها فقط یک طول موج UV تولید می کنند که به طور معمول ۳۹۵ یا ۳۶۵ نانومتر است و مرکبی با فرمولاسیون خاص می طلبند که با این طیف نوری هماهنگ باشد.
نکته ای که هنوز در صحت آن تردید وجود دارد این است که آیا LED-UV می تواند انرژی مورد نیاز جهت خشک کردن مرکب سفید و ورنی UV را نیز تأمین کند یا خیر؟
مقابله با گرمای UV
به خاطر انرژی زیادی که در خلال تابش اشعه UV منتقل می شود، حرارت زیادی به وجود می آید که باید آن را از بین برد. اگر این حرارت که در زمان چاپ به وجود می آید به وسیله یک سیستم خنک کننده از بین نرود، سطح چاپ شونده را به حدی گرم می کند که در هنگام تماس، دست را می سوزاند.
یکی از راه های مقابله با این حرارت، استفاده از سیستم آب سرد است که هم ماشین چاپ و هم اطاقک مربوط به لامپ UV را خنک می کند. دریچه گردان خودکاری که بر روی لامپ UV تعبیه شده است، در زمانی که ماشین از حرکت می ایستد با بسته شدن، سطوح چاپ شونده را در مقابل حرارت ناشی از لامپ UV حفظ می کند. جهت کاهش هرچه بیشتر انتقال حرارت به ماشین چاپ، غلاف بیرونی پوشاننده لامپ UV به طور کامل با آب سردی که در آن جریان دارد، خنک می شود.
رفلکتورها بخش مهمی از سیستم UV را تشکیل می دهند. لامپ های UV کوارتز بین ۴۵ تا ۵۰ درصد از انرژی UV را به سطح چاپ شونده منتقل می کنند، در صورتی که رفلکتورهایی که لامپ UV را احاطه کرده اند مابقی انرژی UV را به سطح چاپ شونده هدایت می کنند.کمپانی های مختلف، روش های متعددی را جهت کنترل گرمای ناشی از لامپ های یووی به کار می برند.
PRI (Printing Research Inc) برای خنک کردن سیستم UV از سیستم آب سرد استفاده می کند.رفلکتورها در بسیاری از سیستم هایی که توسط جریان هوا خنک می شوند، (مانند Nordson-IST-Gragix-GEW-Eltosh) توسط مواد چندرنگی پوشیده شده اند که برای انتقال بهینه انرژی UV به ورق های چاپی و همچنین جذب انرژی حرارتی مادون قرمز تولید شده، عمل می کنند.برخی سیستم های خاص UV نظیر سیستم Cool Cure متعلق به کمپانی IST برای چاپ و بسته بندی محصولاتی که به طور مستقیم با مواد غذایی در ارتباط هستند یا برای موادی مثل پلاستیک ها، مایلار (پلی استر نازک و محکمی که در ساختن نوار صوتی کاربرد دارد) و فویل که تحمل گرمای ناشی از سیستم UV معمولی را ندارند، طراحی شده اند.با جایگزینی نیتروژن به جای اکسیژن، راندمان کار در پروسه خشک شدن مرکب به خوبی بالا می رود و انرژی کمتری مورد نیاز است و گرمای انتقال یافته به ورق چاپی به حداقل می رسد.
GEW بر این مدعاست که تمام سیستم های UV این کمپانی قابلیت ارتقا جهت کارکردن با نیتروژن را دارند.کمپانی التوش (Eltosh) با سیستم جدیدش به نام Twin Ray UV IF فقط با استفاده از رفلکتور UV و ۲ فرستنده و ۲ لامپ کوچک در یونیت UV، گرما را بیش از ۵۰ درصد کاهش داده است. با این ۲ لامپ که ۳۰۰ وات بر اینچ انرژی تولید می کند این امکان فراهم می آید که سطوح چاپی حساس به حرارت، بدون کوچکترین تغییر شکلی و بی نیاز از هیچ سیستم خنک کننده ای، با آخرین سرعت چاپ شوند.
مدل P۳ UV به عنوان نسل سوم از سیستم های UV کمپانی AMS شکل خاصی از حالت لامپ ها را به شکل بشقابی دوتایی به نمایش گذاشته است که پرتوهای نوری را به نحوی پخش می کند که بیشترین تأثیر را با کمترین مصرف انرژی دارند.میزان اشعه این لامپ ها ۴۰۰ وات بر اینچ می باشد که چاپکاران اغلب با قدرت ۳۰۰ وات بر اینچ به نتیجه دلخواه خود می رسند.
P۳ UV طوری طراحی شده است که ۴۰ درصد کمتر برق مصرف می کند و دریچه های آن به نحوی طراحی شده اند که در برخورد با درجه حرارت بالا و بخار ناشی از پروسه تابش اشعه، فلزات و اجزای داخلی آن از خوردگی ناشی از بخار آب مصون می ماند.
کمپانی Nordson به جای استفاده از ۳ لامپ UV با قدرت ۴۰۰ وات از ۲ لامپ با قدرت ۶۰۰ وات استفاده کرده است که این تغییر، انرژی بیشتری را به سطح چاپی منتقل می کند و خشک شدن مرکب به ویژه در تنپلات ها به صورت عمیق تر و با دوام تری صورت می گیرد. در ضمن هزینه ها هم پایین تر می آید یعنی مصرف کننده هزینه خرید و نگهداری برای ۲ لامپ را می پردازد نه ۳ لامپ.
PRI آخرین تکنولوژی خود را با نام Zone UV Curing System عرضه کرده است.
در این سیستم به جای آب از هوای سرد برای خنک کردن استفاده می شود. در این سیستم ۸ عدد لامپ ۱۰ اینچی به صورت خطی به کار گرفته شده اند که در این حالت در طول مدت چاپ بنا به نیاز، نوع و ابعاد کار، اپراتور تعداد مشخصی از لامپ ها را به دلخواه روشن می کند و لازم نیست که همه لامپ ها در طول مدت چاپ روشن باشد. این شیوه مقدار زیادی صرفه جویی در هزینه به همراه دارد.کمپانی هایی نظیر Grafix و IST در سیستم های خود روشی را به کار گرفته اند که در هنگام استفاده نکردن از لامپ و در هنگام خوابیدن ماشین، لامپ به حالت Stand by قرار می گیرد. در این حالت برون داد آن به کمترین مقدار ممکن می رسد که با این روش دیگر نیازی به خاموش کردن لامپ و صرف انرژی فراوان برای گرم کردن مجدد آن نیست.
کمپانی GEW سیستم جدیدش به نام Ebrick را به نحوی طراحی کرده که از امواج (Square-Wave) سود جسته است و در آن، انرژی UV بیشتری از لامپ دریافت می کند. در حالی که انرژی ورودی به لامپ از انواع لامپ های UV معمولی کمتر است، ۳۰درصد انرژی کمتر مصرف شده و ۲۰ درصد اشعه UV بیشتر (با همان میزان ورودی) تولید می کند.بهسازی و اصلاح در طراحی واحدهای خشک کن یووی به چاپکاران کمک کرده که پروسه چاپ را هم با راندمان انرژی بالا و هم با اپراتوری آسان به انجام رسانند.
مقالات و تحقیقات روابط عمومی تجاری آنیل پک